Arkitekt Gustav Laurelius
Detta hus uppfördes 1923–1924 av Stockholm stad. Arkitekt var Gustav Laurelius (f 1885), som ritade ytterligare ett tiotal bostadshus i Stockholm på 1920- och 1930 talet. Arkitekturen är präglad av 20-talets nordiska klassicism Tidstypiska drag är den rena släta väggytan med fönstren jämt fördelade, de dekorativa inslagen med festonger och tunna pilastrar över flera våningar liksom det högt uppstickande gavelkrönet som blev möjligt med den nya stadsplaneringen som blev antagen 1907.
Grön klassificering
Vårt hörnhus mot Klippgatan, från 1923–1924, med sina genomgående pilastrar och uppstickande gavelkrön kan betecknas som nordisk 20–tals klassicism. Huset har av Stadsmuseet fått Grön kulturhistorisk klassificering.
Ekonomi
Här kommer det finnas möjlighet att ladda hem olika viktiga dokument så som årsredovisning.
Renovering
Styrelsen kommer be om att alla medlemmar skriver under digital eller fysiskt på våra renoveringsregler, vilket meddelar att man tagit del av husets regler kring renovering, samt har för insikt att följa reglerna till sitt fullo.
Detta gäller i högsta grad våra utsatta arbetstider för renovering, anmälan för godkännande kring större ingrepp som flytt av kök, renovering av badrum, höjningar av tak och inte minst de ärenden som kräver bygganmälan eller bygglov.
Allt detta görs för att på kort sikt skapa bästa möjliga trivsel och samverkan i huset, samt på lång sikt bevara husets integritet och värde.
Golv och takrenovering
På grund av återkommande problem med störningar hos medlemmar i form av lyhörda golv och tak, så har Styrelsen och BRF Kopparbonden beslutat att höjningar samt läggning av nya golv klassas som större ingrepp och behöver därför godkännas av styrelse.
Detta är för att långsiktigt säkra trivsel i huset, och att förhindra kortsiktiga ändringar som visat sig ge påtagliga konsekvenser för grannar i specifik lägenhet, samt över och under.
Vid läggning av nya golv, får ej ursprungliga undergolv och isolering ändras eller tas bort, samt nya golv måste läggas med isolering/ljuddämpning.
Samma sak gäller vid höjning/ändring av tak. Isolering i tak får ej tas bort, och för att styrelsen ska kunna godkänna ändringar i tak alt. höjning så kommer det ställas mycket höga krav på isolering och lösningar för att hindra ljudläckage och framtida störningar.
Gården
Här kommer information om gårdsgruppen och olika städdagar, plantering etc.
Partiellt stambyte
Efter löpande analysis och bedömning från extern specialist Avloppsteknik, bedöms stammarna i BRF Kopparbonden vara i såpass bra stånd att föreningen inte behövt göra ett stambyte enligt underhållsplan.
Stamspolning samt löpande kontroller gör att BRF Kopparbonden nu har möjligheten att bedriva ett s.k. Partiellt stambyte.
Som de redan beskrivs på namnet så är ett partiellt stambyte en sådan variant där man byter ut delar av avloppssystemet i olika etapper, det vill säga att man tar bort och gör om samtliga rör och ledningar bit för bit. Faktum är att partiella stambyten ofta sker i takt med en att en bostadsrätt bestämmer sig för att renovera eller byta ut badrum och kök.
Då brukar man ofta passa på att gå in lite grövre och göra stambytet i samma veva för de rum där avloppen och stammen passerar. Eftersom ett stambyte ofta kräver att man bryter upp och ”förstör” både vävnader, väggar och golv så är det väldigt smidigt att göra det arbetet då man ändå vill renovera badrum eller kök, så slipper man göra de två gånger om.
Därför kräver alltså Styrelsen att vid renovering av badrum och kök, att även stammar byts ut. Detta är en kostnad som BRF täcker, dvs BRF Kopparbondens ansvarsområden - arbete i väggar och under golv, enligt våra stadgar. Vi samarbetar med en dedikerad partner för just arbetet med stammar, och det är väsentligt att denna partner får komma in och göra sitt stambyte innan vidare arbete utförs.